Restauranger

Restauranger i London – något för alla smaker men inte för alla plånböcker

London kan i egenskap av storstad naturligtvis skryta med restauranger av mycket hög klass. Oavsett om du är sugen på asiatiskt, franskt eller klassiskt brittiskt finns det ett flertal ypperliga val, men tänk på att du kan vara tvungen att hosta upp en rejäl slant på de mer exklusiva restaurangerna.

Det brittiska köket är långt ifrån lika berömt som det franska eller italienska, men det betyder inte att det är att underskatta. Albannach är en restaurang och whiskeybar av skotskt ursprung som främst håller sig till brittisk matlagning, och som dessutom bjuder på en utsikt över Trafalgar Square, vilket brukar uppskattas av turister men även av engelsmän själva. restaurang i LondonMenyn kan variera stort beroende på säsong, men den skotska maträtten haggis, som är gjord på bland annat fårinälvor, havregryn och lök, serveras hela året. Ett annat brittiskt alternativ är det trevligt inredda Dean Street Townhouse, där man endast använder sig av närproducerade varor. Här byts menyn ut varje vecka, vilket gör att den tål att besökas flera gånger utan att man behöver oroa sig för en förutsägbar måltid.

Är man istället ute efter asiatisk mat så är Hakkasan ett alternativ av det mer exklusiva slaget. Här bjuds på rätter som hör till toppskiktet av det kinesiska köket och serveras i deras mörka men mycket stilrena lokaler. Tillagningen sker i ett öppet kök som kan ses från restaurangdelen, vilket kan vara spännande att se. Maten är dyr, även med Londonmått mätt, men det kan kanske delvis förklaras av restaurangens Michelinstjärna. En annan asiatisk restaurang med samma stjärnstatus är Nobu, där det istället serveras japanska rätter som sushi och sashimi, ofta med en sydamerikansk touch. Nobu ska enligt rykten ofta besökas av diverse celebriteteter, så det är garanterat inget vanligt sushihak.

Mer avslappnat, och definitivt billigare, är det på franska Café Boheme. Hit bör man gå om man föredrar det mysiga framför det formella, och vill kunna njuta av atmosfären lika mycket som av maten. På helgeftermiddagar bjuds dessutom på livemusik för att höja stämningen ytterligare. Les Trois Garcons spelar i en liknande liga, men här är inredningen originell på gränsen till schizofren, med djurhuvuden på väggarna och väskor i taket, och man kan stundtals undra om man befinner sig på en restaurang eller på någon sorts underlig loppmarknad. Frågorna slås emellertid bort när den ypperliga franska maten serveras.